начало

Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор Ангел Илиев оттегля кандидатурата си за градски прокурор

Има ли въобще такова нещо безплатна правна помощ за граждани

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли въобще такова нещо безплатна правна помощ за граждани

Мнениеот chovekotgorata » 16 Май 2025, 14:41

Добър ден,
Тази тема я правя с уговорката, че НЕ ИСКАМ ДА коментираме цените на адвокатските услуги, те са такива каквито са, регулирани са законово и не подлежат на въпрос.
Иска ми се да коментираме нещо друго.
Преди време звънях на този телефон за безплатна правна помощ, където много любезно Ваша колежка ми обясни, че минимална заплата не било основание гражданин да ползва безплатна правна помощ, и по нейните думи излезе, че може би клошар, който живее на улицата евентуално ще се класира за такава, макар че на мен не са ми известни много случаи, където бездомни хора оставени на произвола на улицата да имат правни проблеми.
И така нека да направим проста сметка.
Минималната заплата е 1077 лева в момента. От бюрото по труда съвсем легално си пускат на хората по 50-60 лева на ден обещетение за безработица.
Почти всички имат или ипотечен кредит или наем да плащат, за София абсолютен минимум 500 лева.
Ток - колкото на енерго дружеството му кефне за месеца - 100 лева
Вода, телефон, интернет, вход и прочие - 100 лева
Сметката минава 700-800 лева БЕЗ ХРАНАТА! Като ако трябва да сме конкретни в момента с 10 лева на ден нищо не може да се купи дори от Лидл, така че човек да е в състояние да поддържа жизнен минимум за работа. 30 дни по 10 лева = 300 лева
-----
Тотал:
500 + 100 + 100 + 300 = 1000 лева
-----
Начало на адвокатски хонорар за консултация - 200 до 300 лева. Не вярвам да имате колеги, колкото и да са добри да работят консултация под 100 лева.
Правна защита по дело мин 800 лева, по - скоро 1000 лева (грубо казано, ако делото не се точи години).

Пак казвам, адвокатските хонорари са напълно нормални за учени хора, които са се специализирали и оказват правна помощ.
Но това с "безплатната" правна помощ е чиста ГАВРА, понеже човек, който се труди и работи на минимана заплата чисто практически е лишен от право на правна защита и правата му могат да бъдат мачкани, и нарушавани до безкрай. Практически погледнато възможността му да се обърне към съд чрез адвокат в изложената горе практически разписана ситуация не съществува.
Правилно ли аз си мисля, от това което аз съм научил по темата или примерно на въпросния телефон са ме подвели?
chovekotgorata
Нов потребител

Re: Има ли въобще такова нещо безплатна правна помощ за граж

Мнениеот chovekotgorata » 16 Май 2025, 14:47

За да не правите догатки, това тръгна от пост на жена в родителска група на училище.
Както заем в София общинския транспорт стачкува.
Майката намира за непосилни тарифите на таксиметровите компании, тоест няма пари за такси.
Детето получава отсъствия в училище.
Ако въпросната жена няма и книжка, което не е известно обстоятелство.
Излиза, че детето е възпрепиятсвано да отиде до училище НЕ по вина на родителя, но щом родителя няма пари за такси, най - вероятно няма да има и за правна защита, примерно да съди училището/общината и т.н.
Излиза, че хората които полагат честен труд и са бедни, понеже не получават достатъчно пари за труда си, не могат да търсят правата си по съдебен път, понеже практически 200 лева за консултация и 800 лева за съдебно дело няма откъде да дойдат в техния бюджет.
От това ми е провокиран поста, да не си помислите други неща.
chovekotgorata
Нов потребител

Мнениеот chovekotgorata » 16 Май 2025, 16:47

Допълвам темата, заради лично съобщение от адвокат. nmitova.
Тя повдигна въпроса за материално затруднените лица.
Според мен, лице, което взима минимална заплата в София и живее под наем/кредит, поради разписаните в пост #1 разходи е материално затруднено, защото чисто практически няма откъде да вземе 100 лева за адвокатски хонорар, и 400 лева минимум за дело спрямо адвокат Митова, спрямо телефона за безплатни консултации поне 800, спрямо позната адвокатка пак 700-800.
Без значение сумите и адвокатските хонорари, ако тук има някой, който може да ми разпише как при 500 лева наем/кредит, 100 лева ток, 100 лева вода, вход, телефон, интернет, и мин 10 лева храна на ден (които реално взима ученик от родителите си на училище половин ден, а не възрастен трудоспособен човек).
Та при тези разходи и минимална заплата 1077 бруто, как въобще остават някакви пари.
НО се оказа, че според въпросния телефон за безплатна правна помощ такива лица НЕ СА материално затруднени, тоест са магьосници според мене, понеже вадят пари от там където проста сметка показват, че въобще ги няма.
chovekotgorata
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 16 Май 2025, 22:31

Здравейте,
Уважаема Г-жо/це/ chovekotgorata,
Изписали сте толкова букви, сучленени в думи, и показвайки своето разочарование от закон, система и прочие, което писане се обезмисля, още в момента, в който посочвате, че майката е с дете!
В този случай, ако е на минимална заплата, то тя 90% съм убеден, че отговаря на нормативните изисквания, предоставящи възможността да бъде уважена молбата ѝ за правна помощ по ЗПП! Към молбата (айде да е „Заявление”) се прилага и декларация, която посочва обстоятелствата, доказващи мотивите на заявлението.
А със звънене по телефона да се получи конкретна и реална информация е несериозно…

пп.
Ще си позволя една забележка:
Посочвате име на адвикат (макар и никнейм), който Ви е писал на Л.С., което е некоректно от Ваша страна спрямо адвоката! Щом е преценил да Ви пише на Л.С., а не тук в темата, значи, че вероятно не е желаел публичност! Та, можеше да цитирате, но без да посочвате кого...
nikodim77
Активен потребител

Назад към Общи дискусии