начало

Емилия Русинова става временен шеф на СГП, Даниела Попова поема апелативната прокуратура Емилия Русинова става временен шеф на СГП, Даниела Попова поема апелативната прокуратура

Наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство

Мнениеот goofv » 21 Май 2025, 23:49

Здравейте.
Имам въпроси относно унаследяване на недвижими имоти. Ситуацията е много сложна, щом става въпрос относно семейни отношения. Майка ми и баща ми имат сключен граждански брак, но постоянно се карат. Нямам идея защо не се разведоха, трябваше отдавна щом не се понасят. Вместо това се нападат вербално помежду си, както и всички в този "дом". И двамата са казвали многократно, че съжаляват за този брак и че сме се родили аз и сестра ми. Но това са лични отношения и дразги.

Ясно е, че майка ми е много, много токсичен човек. Директно казано - не е добре с главата. Нито на външен вид, нито на какви ги говори при затворена врата. Пред външни хора говори като представително - прецизно и елегантно. Аз имам навършени 18 години, но тя продължава да ме малтретира. Няма да изпадам в подробности колко ми е посягала физически и психически преди и след 18г. възраст. Преди години започна да ме заплашва, че ще ме остави на улицата ако не направя "х" нещо. Каза, че ще направи "дарение" и ще предаде всички недвижими имоти на общината или човек в нужда (аз имам идея за кой си мислеше). Не знам с какво бях заслужила това отношение, при положение, че полагам грижи тип "домашна прислужница", за този ментално нестабилен човек. Цял живот помагам на семейството си и не искам да остана без дом, защото тя не е била в настроение и не съм направила нещо, когато тя е пожелала. В момента се е залежала в леглото и непрекъснато казва колко е зле и, че "вероятно ѝ остава малко". Може би преувеличава, но не смея да попитам "какво ще правим". Осъзнавам, че родителите не живеят вечно. Притеснява ме моментът, в който се случи най-лошото, след като ме е заплашвала. Възможно е да е манипулация от нейна страна, но не искам да изкочат изненади. Баща ми не разбира от право, за това всичко е на името на майка ми.

- Тя има ли право да създаде някакъв акт за наследство, без мое знание и съгласие? В който тя да е вписала като наследник жена, която ѝ се води "близка приятелка"? Докато има живи съпруг и кръвни наследници.
Или че се отказва, макар и всичко да е изрядно от към плащане на данъци и битови сметки? Без дълг към банки и т.н.

- Как и къде мога да разбера, че такъв акт съществува? Дали има институция, която може да каже, ако го е скрила.

- До колкото знам, кръвни наследници трябва да сме аз и сестра ми - 50:50. Ако актът не гласи това, може ли да оспорва актът? Ако да - къде и до какъв срок?

- Може ли и как да докажа пред държавата, че майка ми е ментално нестабилен човек - тя не излиза вкъщи, не поддържа своята хигиена, за дома да не говорим. До колко знам няма издадена жълта книжка и не взема пенсия по болест. Бих искала да имам доказателство за състоянието ѝ, ако случайно има несъответствие в акта за наследство.
goofv
Нов потребител

Назад към Семейни казуси