начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Дискусии и казуси по въпросите на застрахователното право и застрахователите. Несъстоятелност на застрахователи. Договори за застраховка, права и задължения, принудително изпълнение и давност. Застраховки "Гражданска отговорност", "Живот", "Злополука".

Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот driver_one » 17 Юли 2021, 11:15

Здравейте,
преди няколко дни чужденци, които не говорят български и не са били в България от 2 години ме помолиха да направя гражданска отговорност и да минем технически преглед на автомобила им за да могат да пътуват.
Направихме гражданската като казах, че искам да влезе в сила от настоящия момент. След което на път за технически я преглед бях спрян и ми написаха фиш за невлязла още в сила гражданска отговорност. Като погледнах полицата наистина влизаше в сила след час. Въпросът ми е имам ли някакъв шанс да обжалвам глобата от 400 лева, в какъв срок и на какъв етап-сега или като излезе наказателното постановление (казаха ми да проверявам след месец в КАТ)?
Написаха ми още един фиш за липса на технически преглед, талон и книжка не са ми взимали.
Благодаря!
driver_one
Нов потребител

Re: Глоба за невлязла в сила гражданска отговорност

Мнениеот doondie » 18 Юли 2021, 00:46

Как така фиш за 400 лв? Не е ли било акт?
Акт не можеш да обжалваш. Можеш в рамките на 3 дни да възразиш писмено до органа, който ще издаде наказателното постановление (началника на съответния КАТ).
Не мисля, че имаш шанс да обжалваш - карал си без застраховка, проверили са те „случайно” и са те глобили. А ако беше предизвикал ПТП, преди застраховката да е влязла в сила?
Аз правих застраховка преди 2 седмици за брат ми, понеже не обърнал внимание на напомнящия СМС и карал без застраховка 3 месеца. Случайно установих, че няма застраховка от писмо до стария ни постоянен адрес, казах му и той ме помоли да му направя застраховка, понеже беше извън града. Отидох до офис на застрахователен брокер (беше неделя, впрочем) и сключих застраховката. Исках да влезе в сила възможно най-скоро. Казаха, че до 15 минути ще е отразено в системата, че има застраховка. Можело и онлайн да се сключи, но там ставало чак след няколко дни, колкото и невероятно да звучи. Както и да е.
Факт е, че си бил глобен за нарушение, което реално си извършил. Можеш да пледираш, че не си знаел, че застраховката не е влязла в сила, но това не те оневинява.

Относно липсата на технически преглед - с фиш или с акт беше констатирано? Ако е с фиш, тогава няма значение, понеже си се съгласил с нарушението и си заявил, че ще платиш. Ако е с акт, можеш да обжалваш НП, когато го получиш, в рамките на 7 дни. Възможно е да е 1 общо НП за двете нарушения. Относно частта за прегледа - няма как да си имал такъв, след като не си имал застраховка, за да минеш на такъв. Не че е уважителна причина, но все пак е някакво извинение. Въпросът е как се процедира изобщо в такъв случай - как се очаква да стигнеш до пункт за ГТП, ако твоят е с изтекла валидност? С платформа на Пътна помощ ли?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 18 Юли 2021, 01:17

doondie написа:Въпросът е как се процедира изобщо в такъв случай - как се очаква да стигнеш до пункт за ГТП, ако твоят е с изтекла валидност? С платформа на Пътна помощ ли?

Точно така!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 18 Юли 2021, 02:38

Здравейте,
Ако са Ви написали фишове, а не АУАН, то процедурата по възразяването срещу тях е по-дълга от тази при съставен АУАН. Тук е момента да се обърна към doondie, по повод написаното: „Ако е с фиш, тогава няма значение, понеже си се съгласил с нарушението и си заявил, че ще платиш.” Мисля, че този въпрос е „дъвкан” не един път тук във форума, но продължаваш да твърдиш същото, и да го предоставяш като съвет на питащите. Фиш подлежи на отмяна по съответния административен ред, след отправено възражение по реда на закона!!! Стига вече с твоа лансиране на тезата, че подписвайки фиша той се е „закотвил” поради това, че подписалият се е съгласил с нарушението и е заявил, че ще плати!
Тъй, отново на темата. На въпроса на driver_one, „…имам ли някакъв шанс да обжалвам”. Принципно да, в доста от случайте има шанс, макар Вашият да не е точно от тези, но това може да се определи след запознаване с цялостната картина в детайли. Така също, зависи и от съдебния състав, който би разглеждал жалбата, имам предвид, факторите, формиращи вътрешното убеждение на състава. При евентуално обжалване благоприятният изход би зависил от това, дали АУАН и НП са опорочени, или от това, дали съдът би приложил институтът – маловажност разписан в чл. 28 от ЗАНН, или и двата изброени фактора. Но за целта би било добре даосъществите среща с адвокат или друг специалист по административно право и процес, който да се запознае подробно с детайлите по казуса, за да бъдете консултиран правилно. По отношение на фиша за непреминат ГТП, също има тънки моменти, но отново трябват подробности.
Лично мнение: В случай като Вашия, аз бих обжалвал (възразил) с-щу санкцията за ГО.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот driver_one » 18 Юли 2021, 09:59

Благодаря за отговорите! Сега ги разгледах по-внимателно.
Санкцията за липса на технически преглед е 'Глоба с фиш' в размер на 20 лева и отдолу пише, че не подлежи на обжалване.
Санкцията за гражданската отговорност е 'Акт номер...' за установяване на АН и за това, че:
'Управлявайки лек автомобил на фирма..., във връзка с чието притежание и използване няма сключен действащ договор за задължителна застраховка ГО за автомобилистите за МПС, което управлява към датата на проверката.
с което виновно е нарушил:
1.чл.638 ал.3-лице, което не е собственик и управлява МПС, във връзка с чието притежание и използване няма сключен и действащ договор за задължителна ГО на автомобилистите от КЗ'.
Това пише в акта. Забелязах едно несъответствие-реално ИМАМ сключен договор, но не беше влязъл в сила. Служителката, която ми прави застраховката като се върнах ми обясни, че системата така работи и ГО влиза в сила след около час и половина.
Отдолу съм се подписал на това, че нямам възражения. После пише, че в тридневен срок мога да направя допълнителни обяснения и възражения. Този срок обаче мина.
От застрахователната компания ми казаха, че мога да напиша възражение и като си получа НП от КАТ след месец. Това така ли е?
Благодаря
driver_one
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 18 Юли 2021, 10:57

Здравейте отново,
Така, независимо от обстоятелството, че на фиша пише, че не подлежи на обжалване, то както в предходния ми пост отбелязах,той подлежи на отмяна. Но за тези 20 лева не си заслужава да осъществявате цялата правна „гимнастика”, а и съдейки по размера на глобата и факта, че не сте собственик на управляваното МПС, фишът е законосъобразен и следва да изпълните плащането на същата.
Но, по отношение на АУАН, нещата са по-различни. В случай, че констатациите в него са така както посочвате, и не е записан час на проверката, а актосъставителят се е позовал само на справката, която е извършил в инф. система, то можете да обжалвате последващото НП. по подобни казуси е налице съдебна практика. Срокът по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН за отправяне на възражения и/или/ допълнителни пояснения по АУАН, е тридневен, но това, че е изпуснат не е кой знае какъв проблем. Обаче, отново горещо Ви препоръчвам, обжалването да сторите със съдействие на адвокат или друг специалист по административно право и процес, който да се запознае подробно с детайлите по казуса и да Ви изготви състоятелна жалба, ако прецени все пак, че може и трябва да се обжалва НП.
Успех!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 18 Юли 2021, 12:10

В случая - напълно съм съгласен, с всичко написано от nikodim77!

Конкретно към doondie.
Я се сети - Какво става във Великобритания, ако автомобила се движи БЕЗ ЗАСТРАХОВКА?
И какво плаща застрахователя, ако не са спазени условията - „автомобил + конкретен водач + местодомуване (ден или нощ)“?

Вътрешното убеждение на състава или по-точно - на съдията - може да се промени бързо. Особено, ако същия е бил санкциониран наскоро!
Чл. 63. (1) Районният съд в състав само от съдия разглежда делото по същество и се произнася с решение ...
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Застрахователно дело