начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Изпълнително дело

Изпълнително дело

Мнениеот georgi_ivanov » 18 Авг 2023, 09:06

Привет,

предстои да бъде стартирана процедура при ЧСИ за това, че имам много голямо просрочие по 2 кредитни карти и един бърз кредит около 20 000 лв. Не живея в България и ЧСИ ще отиде първо на адреса ми в България да търси мои лични вещи, които да продаде на търг. В тази връзка въпросът ми е какво трябва да направят моите близки, за да възразят срещу изпълнителното дело и аз да си спечеля малко време, за да мога тука в чужбина където се намирам да направя още месец, два трудов стаж и да се квалифицирам за получаването на кредит. Ще изтегля един блоков кредит от тук за 10 000 - 12 000 евро и ще рефинансирам всичко в България, защото тука лихвите са много по-ниски. Трябва ми информация как да процедирам???

Ако дойде европейска заповед за запор имам ли право да протестирам и спечеля още малко време за да мога да взема кредит от чужбина и оправя целия батак, който се е заформил в България?

Не съм виновен за това, което се е получило, но трябва да оправям кашата аз.

Благодаря предварително!

Поздрави
Георги
georgi_ivanov
Младши потребител

Re: Изпълнително дело

Мнениеот hristev » 18 Авг 2023, 11:06

Наемете си адвокат. Без да се защитите адекватно/вие или роднините на адрес/ е възможно ЧСИ да изнесе на продан чужди вещи. Буквално.

Та, адвокат. Бързо и то.
hristev
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 19 Авг 2023, 14:02

За да "стартира процедура при ЧСИ", т.е. за да бъде образувано изпълнително дело, първо кредиторът трябва да се снабди с изпълнителен лист.
Ако кредиторът е банка, тя може да се снабди със заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист въз основа на извлечение от счетоводните си книги. В този случай можете да възразите срещу заповедта за незабавно изпълнение в едномесечен срок от получаване на поканата за доброволно изпълнение от ЧСИ. Основен аргумент може да е фактът, че нямате обичайно местопребиваване в България, а в чужбина. Как се доказва това, ще Ви обясни адвокатът, който ще наемете.
След като възразите, банката трябва да заведе дело в съда в едномесечен срок, в което ще се установява дали дължите или не.
Ако кредиторът не е банка, изпълнителен лист не се издава и не се образува изпълнително дело. Когато Ви се връчи заповедта за изпълнение, ще имате едномесечен срок за възразите. В случай че възразите, изобщо няма да се издаде изпълнителен лист и няма да се образува изпълнително дело, докато не приключи делото в съда по установяване на вземането.
Затова е много важно да поддържате адресната си регистрация актуална и да има кой да получава книжата от съда или от ЧСИ. В противен случай ще Ви бъде назначен "особен представител", т.е. служебен адвокат, който ще Ви защитава, без изобщо да разберете какво се случва.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 19 Авг 2023, 23:53

kalahan2008 написа:Ако кредиторът е банка ...

Като чета написаното
georgi_ivanov написа:... 2 кредитни карти и един бърз кредит около 20 000 лв ...

най-вероятно картите са от банка, а бързия кредит - от някоя от съответните фирми.

kalahan2008 написа:Затова е много важно да поддържате адресната си регистрация актуална и да има кой да получава книжата от съда или от ЧСИ. В противен случай ще Ви бъде назначен "особен представител", т.е. служебен адвокат, който ще Ви защитава, без изобщо да разберете какво се случва.

Вярно, но няма 100% гаранция.
Знам случай, когато небанкова институция търси длъжника на „адрес за кореспонденция“, а не на „постоянния и настоящ адрес“. И чак ЧСИ успява да се свърже и да информира длъжника, че има ИД.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство